UIT DE DIEPTEN
1998 Zoutdruk 23cm x 23cm
Zoutdruk is een van de oudste fotografische technieken.

Met dit soort papier gaat men in feite terug naar de pre-existentie van de fotografie, een periode waar nog niets de toekomstige rol van de fotografie - de wereld in beeld brengen gewoon door de actie van het licht op een willekeurige drager kon laten voorspellen.
Vooraleer daadwerkelijk te "fotograferen", diende dit papier enkel om tekeningen te reproduceren, en fotogrammen weer te geven van natuurlijke objecten die rechtstreeks op de gevoelige plaat gelegd werden ... tja, het negatief voor het afdrukken van foto's bestond nog niet!
Technisch gezien, maakt de fotografie gebruik van de eigenschap waardoor bepaalde elementen met een duidelijke en snelle wijziging kunnen reageren op licht. Onder de eerste - en meest doeltreffende - elementen die hiervoor werden gebruikt, en nog steeds gebruikt worden, vindt men de zilverhalogeniden.
Zilverhalogeniden, ook wel halogeenzilverzouten genoemd, zijn verbindingen tussen zilver en een halogenide, dus bromide, chloride, jodide, of fluoride. Zilver als dusdanig wordt weinig gebruikt in de fotografie (daguerreotypes); meestal wordt het eerst opgelost in salpeterzuur om zo zilvernitraat-kristallen te verkrijgen die in vele vloeistoffen oplosbaar zijn en dus gemakkelijk verwerkt en met andere elementen verbonden kunnen worden. Het zilvernitraat is relatief ongevoelig voor licht. Om deze gevoeligheid te verhogen, wordt het verbonden met een halogeenzout, onder andere met chloor dat gemakkelijk te vinden is in zee- of tafelzout onder vorm van chloride.
De pioniers van de fotografie gebruikten dus in eerste instantie zilverchloride
(zilvernitraat + natriumchloride) als bestanddeel met een snelle zwartwording door de inwerking van licht.
over    UIT DE DIEPTEN
Zoutdruk-papier is dus niets anders dan gewoon papier bedekt door een oplossing met zout en met een overmaat aan zilvernitraat, gebruikt om de verschijning van een beeld door de inwerking van licht in enkele minuten of zelfs seconden te activeren.

"Uit de Diepten" is ontstaan als pin-hole project ,gaatjes-camera met een licht gewelfde achterwand waartegen de vlakfilm lag . (Agfa ortho25)

deze reeks bevindt zich in een privé-collectie (BXL)

© Stefan MIGALSKI 1998